Det er store krav til fysisk kapasitet i dagens håndball. I håndballsporten er det hele tiden dueller, og i tillegg gjør feks de siste års nye avkastregler at det blir et stadig høyere tempo. I tillegg til at fysisk trening er viktig i det skadeforebyggende arbeidet og for å få prestasjonsfremgang. 

Det siste året har Hans Olav Uldal vært fysisk trener for herrelaget. Og frem mot sesongstart skal gutta legge ned en skikkelig jobb på treningsfronten.

- Det var Eirik (Heia Pedersen) som spurte om jeg kunne tenke meg å bidra som ressurs inn mot fysisk trening i Kragerø. Men jeg hadde faktisk fulgt litt med på Kragerøgutta fra sidelinjen en stund allerede.

Hans Olav er 40 år, gift med Kelley, har 3 barn (16, 11 og 4 år) og kommer fra Hisøya utenfor Arendal.

- Ettersom sønnen min er 2006-årgang og spilte håndball en del år tipset han meg om et veldig bra lag fra Kragerø for en del år tilbake. Som fysisk trener har det vært spesielt interessant å se jobben de har gjort i ressurstreninga si, men inntrykket er også veldig bra med tanke på treningskultur og gruppekohesjon. Inntrykkene ble forsterket ved å få besøkt guttene og gjennomført en fysisk økt sammen.

Hans Olav har selv lang fartstid som idrettsutøver på høyt nivå, og har som tidligere tikjemper deltatt i EM, VM og OL, og er norgesrekordholder i 5 kamp. I tillegg til friidrettskarrieren har Hans Olav også i flere år vært fysisk trener for eliteserielaget til ØiF Arendal, samt fysisk trener for proffbokseren Kai Robin Havnaa, blant annet. Han har også hatt et engasjement som utviklingsansvarlig for mangekamp i friidrettsforbundet. Det er med andre ord et variert og mangfoldig erfaringsgrunnlag han henter øvelser fra.

- Jeg tror nøkkelen for videre fremgang ligger i gradvis mer selvinnsikt gjennom økt autonomi og kompetanse for hver enkelt spiller. Det er også noe som jeg oppforder sterkt til når treningsprogrammene legges ut – at gutta tar kontakt, spør mtp tilpassning, etc. Det gir også meg en bedre forståelse for hva de tenker og vi kan derfor legge en enda bedre plan mot ulike arbeidsmål.

For tiden tar Hans Olav utdanning i idrettsvitenskap med fokus på trenerrollen. Han synes det har vært veldig spennende å følge opp Kragerøgutta det siste året. 

- Jeg gleder meg veldig til fortsettelsen etter det som har vært en meget god sesong og jeg håper jeg kan fortsette å bidra til videre utvikling også i det fysiske arbeidet! Det er uten tvil en meget spennende gruppe å følge med i årene som kommer! Heia Kragerø! ..... sier den svært sympatiske og hyggelige Arendalitten.

 

Fotograf: May Elin Aune